Question Period and Order in Council Appointments,
Speaker John Fraser, December 11, 1986, House of Commons

Background: When major reforms are
introduced it takes some time for all
the procedural implications to work
their way through the system.

The February 1986 rule giving
parliamentary committees the right to
scrutinize government appointments
has been the centre of numerous points
of order in questions of privilege. On
November 6, for example, the Deputy
Prime Minister rose on a point of order
relating to the appropriateness of
certain questions asked during
Question Period relating to Order in
Council Appointments currently before
standing committees. Such questions
had been ruled out of order when the
matter was before the committee.

Ruling (Speaker John Fraser): In the
report of the Special Committee on the
Reform of the House of June, 1985 at
page 34 is the following somewhat
prophetic and relevant sentence: “In
making recommendations regarding
scrutiny and confirmation of certain
appointments we are heading into
uncharged water.”

The Chair fully agrees with that
statement and believes it would be
useful at the outset of this ruling to
review the content of Standing Orders
103 and 104.

Standing Order 103 provides that a
Minister of the Crown shall lay upon
the Table a copy of appointments made
by Order in Council not later than five
sitting days after the Order in Council
is published in the Canada Gazette. At
the time of tabling, they are referred to
a specified committee for a period not
exceeding thirty sitting days.

Standing Order 104 provides that a
specified committee shall, if it deems
it appropriate, call appointees or
nominees for a period exceeding 10
sitting days. That same Standing Order
clearly states that the committee shall
examine the qualifications and the
competence of the appointees. It is
the opinion of the Chair that the
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committee’s powers of examination are
narrowly limited to the qualifications
and competence to perform the duties
of the post, and questions in committee
and reports thereon ought to be strictly
relevant to such qualifications,
competence and performance of duties.

The Chair should add that it is not
imperative for a committee to review
Order in Council appointments that
have been referred to it, since Standing
Order 104 specifies it is up to the
committee to decide which Order
in Council appointments will be
reviewed, if any.

In attempting to address the issue of
questions relating to Order in Council
appointees or nominees being allowed
in Question Period, I believe it is useful
to make an analogy with the specific
mandates of two other committees.
Standing Order 96(3)(f) provides for the
referral of all reports of the Auditor
General to be deemed permanently
referred to the Public Accounts
Committee immediately they are
laid upon the Table. Standing Order
96(4)(a) provides that the annual
report of the Commissioner of Official
Languages shall be deemed
permanently referred to the Standing
Joint Committee on Official Languages
immediately it is laid upon the Table.

Is it, therefore, a breach of our rules
for Members of the House to ask
questions in Question Period relating
either to the Auditor General’s or the
Commissioner of Official Languages’
reports simply because they have been
referred to their respective committees
upon tabling and certainly have the
opportunity to be considered by these
committees? While there are no specific
rulings on this point, a review of our
records did not produce any objections
by Hon. Members to questions during
Question Period on reports of the
Auditor General of the Commissioner
of Official Languages. Indeed, Hansard

abounds with many questions posed
to the front benches on the above-
mentioned reports after they were
referred to the committees concerned.

The Hon. Member for Kamloops-
Shuswap (Mr. Riis) remarked quite
correctly that the authority of the new
standing committees in the House is
now so broad that practically all
questions raised during Question
Period would be out of order if it
depended on whether or not they were
being reviewed by a standing
committee.

In his statement to the House on
April 14, 1975, relating to Question
Period, Speaker Jerome stated: “Much
has been said in the precedents about
restrictions and disqualifications or
interferences with the right of Members
to put questions. This is not the
approach I prefer to take in attempting
to establish a rational approach and
understanding concerning how the
question period should operate I much
prefer to take the positive approach of
attempting to arrive at a statement of
principle within which questions can
be put and to reduce to an absolute
minimum the negative disqualifications
that may limit or restrict a Member’s
right so to do.”

Guided by that principle, the Chair
has chosen to rule that in general,
questions to the Ministry relating to
Order in Council appointments are in
order, particularly if they are within the
administrative competence of the
Government. Conversely, I must tell
the House, as I did on November 6,
that out of concern for good manners,
out of fairness and without impinging
on the duty of all Hon. Members to be
diligent on matters of public interest, I
will not hesitate to rule questions out of
order if I feel that the bounds have
been exceeded.

The Chair wishes to thank the Hon.
Deputy Prime Minister for having

raised the matter, and is also grateful
for the contributions of the Hon.
Member for Kamloops-Shuswap and
the Hon. Member for Ottawa-Vanier
(Mr. Gauthier). I must add that the
Chair feels reassured that in this new
process of review of Order in Council
appointments, jurisprudence that will
reinforce Standing Orders 103 and 104
will eventually emerge.

I think the Chair can also add on the
basis of fairness that the citizens who
appear before these committees have
probably never gone through a
procedure such as this before. It
behooves all Hon. Members to
recognize that these citizens are serving
our country and that questions
concerning them that are appropriate
before the committee ought to be put
in a manner of good will and care for
the sensibilities or ordinary citizens
who, as I say, would probably never in
their lives, if they are lucky, have to
appear before a group of people who
are asking them a lot of questions that
they had never, in some circumstances,
anticipated.

I'know that Hon. Members who
have had some experience with the law,
whether as litigants or as members of
the bar, will know that one of the most
awesome things a citizen is called upon
to do is to be a witness in a proceeding.
I would ask all Hon. Members to take
special care, when citizens have
responded to the request of the
Government of Canada to serve, that
they are treated with appropriate
courtesy and fairness at all times when
appearing before committees.

Again, I wish to thank the Hon.
Deputy Prime Minister for bringing
this matter to the attention of the Chair
and [ hope the remarks of the Chair
will assist all Hon. Members and the
committees in providing fair and
proper treatment for the citizens who
come before them.
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